Graviola

Smaczna i zaskakująco wszechstronna

Brzmi bardzo wdzięcznie – jak imię dziewczyny lub nazwa egzotycznego instrumentu. Ale graviola (Annona muricata) jest niewielkim ciepłolubnym drzewem o niezliczonych zastosowaniach fitoterapeutycznych.

Od setek lat znane są jej właściwości lecznicze i to właśnie one przyczyniły się do jej rozpowszechnienia poza teren, na którym rosła pierwotnie. Na obszarze Peru nazywana jest Guanábano, a w Brazylii – Chirimoya brasileira.

Od kory po nasiona

  • Kora posiada działanie antybakteryjne i antywrzodowe
  • Nasiona i kora – działanie antypasożytnicze
  • Owoce wzmagają wydzielanie mleka u karmiących matek
  • Liście mają właściwości tonizujące, uspokajające, przeciwpadaczkowe i rozkurczowe. Działają też antydiabetycznie i mają być pomocne w leczeniu malarii.
  • Ponadto owoce gravioli są bogatym źródłem witaminy B1 i B2 oraz witaminy C. Zawierają liczne minerały niezbędne dla zdrowia takie jak wapń, sód, cynk, potas, magnez, fosfor i żelazo.

To , co najważniejsze

Wzrastające zainteresowanie graviolą wiąże się przede wszystkim z niedawnymi badaniami dotyczącymi jej zdolności powstrzymywania choroby nowotworowej. Pod tym względem często porównywana jest z sangre de drago (Croton lechleri) – smoczą krwią. Owoce gravioli są bowiem bogate w acetogeniny, które występują tylko w tej roślinie. Natomiast acetogeniny mają laboratoryjnie potwierdzone działanie przeciwrakowe.

Na podstawie badań można stwierdzić, że:

  1. graviola ma zdolność wykrywania i niszczenia komórek 12 odmian nowotworów złośliwych
  2. wchodzące w jej skład związki są wielokrotnie skuteczniejsze w spowalnianiu wzrostu komórek nowotworowych niż leki stosowane w chemioterapii
  3. graviola ma działanie selektywne: zabija komórki nowotworowe, a komórki zdrowe pozostawia nienaruszone

Badania na ten temat prowadzono na uniwersytecie Purdue w Indianie w USA, na Malajskim Uniwersytecie w Kuala Lumpur i na nebraskańskim Uniwersytecie Medycznym w Omaha. Wykazano tam skuteczność ekstraktów z gravioli w zwalczaniu m.in. linii komórek raka płuc, jelita grubego, prostaty, a nawet trzustki.

Inne cenne zastosowania wyciągówz gravioli to:

  • Podbudowywanie osłabionego układu odpornościowego
  • Regulowanie poziomu cukru we krwi i zapobieganie jego gwałtownym skokom
  • Działanie antyoksydacyjne i naprawcze na uszkodzone komórki, co jest jednoznaczne z działaniem rewitalizującym i odmładzającym
  • Wsparcie dla układu trawiennego, zwłaszcza w okresie występowania biegunek
  • Zmniejszanie ilości kwasu moczowego we krwi, czyli zwalczanie podagry (dny moczanowej)
  • Łagodzenie przewlekłego zmęczenia

Ekstrakty z gravioli mają tę zaletę, że są łatwe do aplikowania, ponieważ charakteryzują się przyjemnym, owocowym, lekko kwaskowym smakiem. Dlatego najczęściej podawane są w postaci wyciągów płynnych, niekiedy na bazie alkoholu.

Bibliografia:

Lopez Abraham A.M., 1979 Plant extracts with cytostatic properties growing in Cuba, I. Rev Cubana Med. Trop 31(2), 97–104 (1979)

Wu F.E. et al., Muricatosins A and B, two new bioactive monotetrahydrofuran Annonaceous acetogenins from the leaves of Annona muricata, J Nat Prod. 1995 June: 58(6): 902-908

Gleye C., et al., Cis-monotetrahydrofuran acetogenins from the roots of Annona muricata, I J Nat Prod. 1998 May 61(5):576-579

Randy I, Bloch M.D. et al., Anticancer Properties of Graviola (Annona muricata). A Comprehensive Mechanistic Review, Oxid Med Cell Longev. 30 Jul. 2018