Iporuru - naturalny wróg bólu

Niezwykła roślina reumatyków i biegaczy

Iporuru – roślina lecznicza z zalesionych wschodnich stoków Andów robi zawrotną karierę. Wiąże się ona z modą na bieganie. Jak wiadomo – w tej chwili biega cały świat.

Ta dziedzina sportu do niedawna zarezerwowana dla profesjonalistów, obecnie stała się domeną niemalże wszystkich, którzy dbają o tzw. zdrowy tryb życia. I właśnie im przydaje się iporuru, coraz częściej zwane rośliną biegaczy. Bo czy to ekstrakt z tej rośliny, czy odwar – regularnie stosowany – regeneruje mięśnie oraz łagodzi bóle kostne i bóle stawów. A każdy biegacz – szczególnie gdy ukończy zawody – wie, jakie to ważne. Stąd biegacze przyjmują iporuru coraz chętniej. Nie mówiąc o reumatykach, którzy stale skarżą się na bóle stawów, a których armia zwiększa się zwłaszcza zimą.

Gdzie występuje?

Iporuru (Alchornea castaneifolia) – występuje na terenie montanii w Peru i w basenie dorzecza Amazonki w Brazylii. rośnie na wzniesieniach i na terenach zalewowych tamtejszych rzek, których wody w porze deszczowej występują z koryt i na pewien czas zalewają spore obszary selwy. Właśnie te miejsca stanowią ulubione siedliska iporuru. Tam rośliny tej, po opadnięciu wód, poszukują Indianie. Setki, a niekiedy nawet tysiące lat spędzone na tych terenach nauczyły ich, że iporuru może być bardzo pożyteczne. Szczególnie wtedy, kiedy odczuwają bóle mięśniowe lub gdy – po prostu – bolą ich stawy i kości (o co w stale wilgotnym środowisku amazońskiej puszczy naprawdę nietrudno).

Jak wygląda?

Jest to bardziej krzak niż drzewo. Jego wysokość dochodzi maksymalnie do 9 metrów. Korona krzewu jest rzadka i przejrzysta. Liście mają kształt eliptyczno-lancetowaty. Jedna strona blaszki liściowej jest gładka, druga pokryta włoskami. Kwiaty tworzą lekko zwisające kiście o bladozielonym kolorze. Z czasem łodygi drewnieją, a kora przybiera kolor jasnobrązowy. Charakterystyczne jest to, że roślinie nie szkodzi fakt, iż przez znaczny okres swej wegetacji w całości lub częściowo znajduje się pod wodą.

Jaki ma skład chemiczny?

Badania fitochemiczne wykazały, że iporuru zawiera steroidy, saponiny, fenole, flawonony, taniny, ksantyny oraz nieliczne alkaloidy. Rodzaj Alchornea słynie z zawartości auronów, chalkonów, steroidów, kwasu gentyzynowego, izoalchorneiny, johimbiny oraz steroli. Słowem – ma skład bardzo unikatowy i niepowtarzalny, i stąd prawdopodobnie bierze się jego interesujące działanie.

Zastosowania praktyczne

W „Ziołolecznictwie amazońskim i andyjskim” pod redakcją dr katarzyny Żurowskiej czytamy m.in.: „Alkoholowe maceraty sporządzone [z iporuru] działające przeciwzapalnie, stosuje się doustnie w reumatyzmie i artretyzmie, które przebiegają z zaburzeniami ruchu, w przeziębieniach oraz w bólach mięśniowych”. oznacza to, że w reumatyzmie i artretyzmie iporuru można podawać nawet w stanach najbardziej opornych na inne kuracje i formy suplementacji.

Ponadto iporuru posiada:

  • właściwości uspokajające, przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • własności pobudzania płodności, zwalczania niepłodności oraz regulacji hormonalnej w okresie menopauzy u kobiet,
  • zdolność wspomagania odżywiania tkanek mięśniowych i stawowych,
  • właściwości hipoglikemiczne, czyli zdolność obniżania poziomu cukru we krwi u diabetyków,
  • działanie przeciwbiegunkowe,
  • zdolność przeciwdziałania impotencji u mężczyzn,
  • właściwości przeciwdziałania infekcjom bakteryjnym, przeziębieniu, kaszlowi i zapaleniu oskrzeli,
  • zdolność poprawy ruchomości stawów.