O co chodzi?

Jest to rodzaj ogórka z rodziny jednorocznych dyniowatych, którego część jadalną stanowi owoc. Jego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytności. Z czasem dotarł również do Europy Środkowej.

W Polsce roślinę tę uprawiano od XVII wieku. Jej owoc składa się w 90 proc. z wody. Zawiera też dużo cukru w postaci fruktozy, glukozy i sacharozy, ale jest niskokaloryczny. To skarbnica beta-karotenu (prowitaminy A, wspomagającej funkcjonowanie wzroku) oraz potasu (dobrze wpływa na właściwą regulację ciśnienia tętniczego). Lekarze zalecają spożywanie tego owocu w okresie rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie i w chorobach nerek, gdyż działa moczopędnie.

Jak nazywa się ten ogórek, którego łacińska nazwa brzmi: Cucumis melo?

Wśród czytelników, którzy odgadną, o co chodzi, rozlosujemy trzy nagrody po 100 złotych.
Na rozwiązania (na kartkach pocztowych) czekamy do 31 marca 2017 r. pod adresem redakcji
(80-504 Gdańsk 4, skr. poczt. 77).
Rozwiązanie konkursu z tego numeru i listę laureatów ogłosimy w numerze 3(188).