
Dieta w chorobach nerek
Osoby starsze oraz zmagające się z cukrzycą, osteoporozą i nadciśnieniem tętniczym, a także stosujące przewlekle leki czy używki muszą szczególnie dbać o zdrowie swoich nerek.
Nerki to parzysty narząd umiejscowiony na poziomie żeber – pod wątrobą i niedaleko żołądka. Ich waga nie przekracza zazwyczaj 200 gramów. Wchodzą w skład układu moczowego i pełnią bardzo istotną rolę – w ciągu zaledwie jednej doby oczyszczają nawet do 1600 litrów krwi. Poza tym produkują mocz. To z nim usuwane są z organizmu zbędne produkty przemiany materii, toksyny, pozostałości lekówi metale ciężkie. Przyjmując wiele lekarstw czy też nie stroniąc od używek, bardzo obciążamy nerki, a przy okazji wątrobę. Nerki chronią też serce, bo pozbawiając krew nadmiaru płynów i elektrolitów, biorą udział w kontroli ciśnienia tętniczego.
Dwie nerki, jedno zdrowie
Niestety funkcjonowanie nerek może pogarszać się zarówno z wiekiem, jak i w wyniku wielu schorzeń. Niezdiagnozowane i nieleczone choroby nerek mogą prowadzić do zaburzeń rytmu serca, niewydolności oddechowej, obrzęku mózgu czy anemii.
Niezwykle ważna jest więc profilaktyka, do której namawiam wszystkich od dawna, a także diagnostyka, gdy podejrzewamy u siebie problemy w obrębie układu moczowego. W związku z tym powinniśmy przynajmniej raz w roku wykonywać badania laboratoryjne.
Przede wszystkim:
- ogólne badanie moczu,
- poziom kreatyniny w surowicy krwi,
- poziom mocznika i kwasu moczowego we krwi.
Badania te możemy wykonać bardzo szybko i jeśli to konieczne, niezwłocznie wdrożyć efektywne leczenie.
Wielu ekspertów medycznych uważa, że na choroby nerek choruje w Polsce ok. 4 mln osób, a 45 proc. spośród nich nic o tym nie wie.
Najpoważniejsze schorzenia to:
- rak nerki,
- toczniowe zapalenie nerek,
- ostra niewydolność nerek,
- zwyrodnienie wielotorbielowate nerek,
ale także:
- kamica nerkowa,
- zapalenie nerek,
- przewlekła niewydolność nerek.
Możemy sobie pomóc
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia niewydolności czy innych poważnych chorób nerek, ważne jest przede wszystkim:
- prowadzenie zdrowego trybu życia, w tym regularne spożywanie niewielkich objętościowo posiłków, najlepiej 4–5 razy dziennie co 3 godzin, bez pośpiechu i w spokoju – potrawy powinny być letnie,
- wyeliminowanie z diety wszelkich używek – mocnych alkoholi, tytoniu, kawy – oraz wysoko przetworzonych produktów spożywczych,
- regularna aktywność fizyczna – wystarczą spacery, taniec, lekkie ćwiczenia w domu, jazda na rowerze czy nordic walking, który reguluje ciśnienie krwi, odciąża kręgosłup, a także stanowi świetny trening dla mięśni,
- codzienne picie kilku litrów wody, choć zależne od wieku, trybu życia, chorób, a także od pory roku; każdy powinien wypijać minimum 1,5 litra czystej wody w ciągu dnia,
- ograniczanie spożycia sodu, potasu, fosforu i białka.