Odeślij problemy trawienne do lamusa
Przyczyn zaburzeń trawienia jest tyle, ilu jest posiadaczy żołądka, jelit i wątroby. Nie sposób wymienić wszystkich czynników, które mogą nas skazać na bezwzględną karę pozbawienia wolności we własnej toalecie. Czy jednak jesteśmy bezbronni w ich obliczu?
Nic podobnego! Istnieje szereg prostych i naturalnych środków, dzięki którym można wyswobodzić się z klozetowej niewoli. Omówienie ich pełnego arsenału przekracza ramy tego artykułu, dlatego poniżej prezentujemy jedynie wiązankę największych przebojów z apteki natury, które pomogą ci przestać być niewolnikiem swoich jelit.
Czy starożytni Grecy narzekali na kłopoty z gastryką?
Kto oglądał film 300 Zacka Snydera, ten wie, że mieszkańcy starożytnej Grecji – w tym przypadku Spartanie – nie należeli do miękiszonów. Ostatnie, na co mogli sobie pozwolić, stawiając czoła perskiej nawale, to krępujące bulgotanie w żołądku. Czy dysponowali jakąś tajemniczą miksturą, która niczym magiczny napój Panoramiksa oprócz stalowych mięśni zapewniała im stalowe jelita?
Niewykluczone, że tak. Mogła nią być mastika – aromatyczna żywica z drzewa mastyksowego (inaczej: pistacji kleistej), stosowana w basenie Morza Egejskiego w celach leczniczych, kosmetycznych i kulinarnych już w VII wieku p.n.e. Ze źródeł historycznych wynika, iż była to pierwsza naturalna guma do żucia w starożytnym świecie, używana do czyszczenia zębów i odświeżania oddechu, a także na uspokojenie żołądka. O jej zaletach pisali starożytni greccy lekarze, farmakolodzy i botanicy – Hipokrates, Dioskurydes i Galen. Spostrzeżenia tych ojców medycyny zapoczątkowały wielowiekową karierę żywicznego soku, która trwa po dziś dzień. Najlepszym dowodem jest fakt, że Europejska Agencja Leków (EMA) oficjalnie uznała go za tradycyjny ziołowy produkt leczniczy stosowany w zaburzeniach trawiennych, a także do leczenia stanów zapalnych skóry i jako pomoc w gojeniu się ran.
Spektrum zastosowania mastiki jest niezwykle szerokie. Obejmuje między innymi korzystny wpływ na układ krążenia, podtrzymywanie zdrowia jamy ustnej, działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe oraz korzystny wpływ na regenerację skóry. Bezdyskusyjnie najważniejsze jest jednak to, jak działa na przewód pokarmowy.
Wyniki licznych badań opublikowane w takich periodykach naukowych, jak „The New England Journal of Medicine”, „Journal of Ethnopharmacology” czy „Biomedicine & Pharmacotherapy”, jednoznacznie dowodzą, że mastika:
- przeciwdziała niestrawności,
- eliminując bakterie Helicobacter pylori, zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- zwalcza drobnoustroje, które zakłócają pracę układu trawiennego,
- może być z powodzeniem stosowana w nieswoistych zapaleniach jelit – chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Babka, cykoria, rumianek i przyjazne bakterie – idealne combo dla zdrowych jelit
Prawidłowa praca jelit jest ważna nie tylkodla utrzymania komfortu życia, lecz również dla dobrego funkcjonowania całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Dlatego warto sięgnąć po unikalną mieszankę składników wspierających perystaltykę jelit.
Babka jajowata wywiera pozytywny wpływ na przewód pokarmowy i ułatwia pasaż jelitowy. Zalecana jest zwłaszcza w przypadku sporadycznych zaparć, a także w warunkach, w których pożądane są miękki stolec i łatwe wypróżnianie, takich jak ciąża czy hemoroidy. Ponadto wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia i pomaga kontrolować stężenie cholesterolu we krwi.
Cykoria podróżnik wspiera zdrowie jelit, wspomaga trawienie, przyczynia się do stymulacji produkcji soku żołądkowego i żółci oraz pomaga kontrolować wagę. Dostarcza organizmowi inuliny – substancji usprawniającej pracę przewodu pokarmowego, wspomagającej odchudzanie i obniżającej ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Wspiera również zdrowie wątroby i działa moczopędnie, zwiększając wydalanie wody przez nerki. Sprzyja zdrowiu mięśnia sercowego i układu naczyń krwionośnych – reguluje bowiem aktywność serca i obniża poziom cukru we krwi.
Rumianek pospolity wspomaga trawienie i ma działanie spazmolityczne, czyli powoduje rozkurczanie mięśni gładkich. Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak drobne skurcze, niestrawność, wzdęcia i odbijanie. Ze względu na udokumentowane właściwości terapeutyczne stosowany jest do leczenia stanów zapalnych i skurczowych przewodu pokarmowego. Dodatkowo zaś wspiera prawidłowy metabolizm tłuszczów (a tym samym redukcję masy ciała), pomaga zachować zdrowie układu oddechowego oraz sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przyjazne jelitom bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Bacillus coagulans charakteryzują się zdolnością do wytwarzania endospor, czyli form spoczynkowych, które umożliwiają im przetrwanie w niekorzystnych warunkach środowiskowych. Według doniesień naukowych bakterie Bacillus coagulans:
- mają zdolność hamowania wzrostu patogennych drobnoustrojów Clostridium difficile, Clostridium perfringens i Listeria monocytogenes, przyczyniających się do zapalenia jelita grubego i biegunek infekcyjnych,
- wpływają pozytywnie na łagodzenie takich objawów zespołu jelita wrażliwego, jak ból brzucha czy biegunka,
- stymulują produkcję białek wpływających na wzrost, proliferację i pobudzenie komórek układu immunologicznego.