Raport

Superfoods dobre na wszystko

Terminem „superpokarmy” (ang. superfoods) określa się rośliny, które ze względu na swoje właściwości odżywcze, lecznicze i energetyzujące zaliczane są do elity zdrowej żywności. To prawdziwe roślinne bomby zdrowia, wypełnione witaminami, antyoksydantami, mikroelementami i substancjami fitochemicznymi biorącymi udział w większości kluczowych procesów zachodzących w naszych organizmach. Nie tylko dostarczają nam niezbędnej energii, lecz również wspomagają regenerację tkanek i układ odpornościowy oraz pomagają chronić się przed wieloma schorzeniami. Za ich skutecznością przemawia zarówno wielowiekowa tradycja stosowania, jak i wyniki współczesnych badań naukowych. Poznaj je – i włącz do swojej diety!

W raporcie:

Spirulina - z kosmosu na Ziemię

Z prof. dr hab. n. farm. Jerzym Łukasiakiem rozmawia Roman Warszewski

Chlorella - polski ślad

Jednym z pionierów badań nad algami słodkowodnymi jest polski uczony, hydrobiolog, prof. Romuald Czerpak.

Granat - soczysta kanapka na drogę...

Drzewo granatowca osiąga wysokość trzech do pięciu metrów i ma owalne lub lancetowate liście, które zimą opadają. Jego owoc kryje w sobie wiele tajemnic.

Noni - roślina, która nigdy nie choruje

Tym, czym owoc granatu był dla karawan przemierzających pustynie, dla Polinezyjczyków żeglujących katamaranami z archipelagu na archipelag po oceanicznych przestworach Oceanu Spokojnego były owoce drzewa noni.

Maca - strzał w dziesiątkę!

Jeśli vilcacora jest któlową wśród południowoamerykańskich plantas medicinales, to maca (Lepidium meyenii) jest na pewno pierwszą damą na jej dworze.

Papaja - owoc aniołów

Owoce papai (Carica papaya) zawdzięczają popularność nie tylko swoim walorom kulinarnym. Cenione są przede wsz ystkim z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne, takie jak poprawa komfortu trawiennego, wzmacnianie układu odpornościowego czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Garcinia cambogia - naturalny sposób na zrzucenie wagi

Garcinia camb ogia to egzotyczna roślina rodem z Indonezji, uprawiana obecnie w Azji południowo-wschodniej oraz w zachodniej i centralnej Afryce. W Polsce znana jest również pod nazwą garcynii kambodżańskiej, tamaryndowca malabarskiego lub tamaryndy malabarskiej. Z jej właściwościami wiążą się liczne legendy i anegdoty.